Als de mannen nog maar kort bij ons woonden dan konden ze vaak niet zo veel met mijn vraag maar later snapten ze dat het mij echt interesseerde. Ze vertelden dan over hun dag, vrijwilligerswerk, familie en vrienden enz. Geweldig was dat. Op zo’n moment even een echt thuiskomen waarin voor iedereen tijd en aandacht was. Een echt en thuis.
Voor mij was het vooral een heel diep genieten van de ervaringen van onze mannen en de manier waarop zij hun draai gevonden hadden bij ons. Als bestuurder hoorde ik ook wat er goed ging bij ons en waar er een bijsturing mogelijk was. Naast pure ontspanning was het voor mij ook een kwaliteitscontrole. Ik kan het iedere zorgbestuurder aanraden. Geen controle met de boeken open of door de collega’s te bevragen. Het ging veel dieper en ook veel eerlijker. Een van mijn collega’s heeft wel eens haar verbazing uitgesproken over het feit dat ik hun nooit controleerde. Ik heb haar eerlijk uitgelegd dat ik dat eigenlijk wel deed en op welke manier. Ze gaf toen aan dat zij deze manier van werken heel prettig vond en ze snapte dat ik op deze manier de veel belangrijkere informatie kreeg dan wanneer ik haar zou bevragen over de manier waarop zij haar werk deed.
Nu we allen nog ambulant werken heb ik nog maar weinig contact met onze zorgvragers, zomaar even voor thee binnenlopen gaat niet meer. Zorgvragers mogen mij altijd bellen ( 06 33320309) ook als het niet direct gaat om de door ons geleverde zorg. Een gesprekje over hoe het nu met hen gaat vind ik nog steeds prettig en belangrijk.
Voor de controle ben ik nu veel meer aangewezen op de stukken, verslagen en het overleg. Daarom bespreken we iedere week een aantal zorgvragers en nemen dan hun stukken door. Door mijn andere rol en opleiding kijk ik ook anders. Het gesprek over het werk is daardoor een echte verrijking en verbeterd het werk en de resultaten. En ja, ik controleer echt. Nog steeds. Niet alleen omdat het moet maar ook omdat ik uiteindelijk de eindverantwoordelijke ben en dat neem ik heel serieus.
En onze mannen? Ik spreek ze nog steeds, het gaat goed met ze. De verjaardagen van de mannen vieren we nog steeds met elkaar. We blijven een alternatieve, zij het op professionele basis, familie.
Als de zorg stopt eindigt niet altijd de betrokkenheid en ex-zorgvragers en hun omgeving kunnen altijd bellen met vragen. Graag zelfs.