Dit niet uit uzelf kunnen nemen van initiatief is een heel groot probleem voor de mensen zelf maar ook voor de omgeving. “We hadden toch afgesproken dat je… en waarom is dat nu nog niet gedaan?”. Dit is verschrikkelijk voor iedereen totdat je er samen over gaat praten en afspraken maakt. Het kan voor u een gevoel van falen geven, van onmacht en voor de mensen in uw omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen dat u hier op dat moment weinig aan kunt doen.
Samen kijken naar dingen die het starten kunnen stimuleren is een goede oplossing. U kunt dan bv. denken aan een homesysteem waarin je een agenda kan zetten en dat hardop zegt wat je op dat moment moet gaan doen. Veel goedkoper is natuurlijk het maken van een lijstje of een alarm in de agenda in een smartphone. Ook komen er steeds meer gespecialiseerde apps die goed werken, ook voor mensen met NAH.
De keuze voor de mogelijkheden en bruikbaarheid zijn persoonlijk en voor iedereen anders. Wat bij mij past hoeft niet altijd bij u te passen. Het is belangrijk dat u met de vele oplossingen die mogelijk zijn creatief kunt omgaan. Want de oplossingen moeten ook passen binnen het moment en de omstandigheden. Maak u vooral geen zorgen als de oplossingen waarvoor u in eerste instantie kiest niet meteen werken.
Daarnaast is het belangrijk om anderen waarmee u samenleeft uit te leggen wat u waarom doet zodat zij u kunnen steunen, alternatieven met u bedenken en ook meer begrip voor u krijgen. Praten is een win- win oplossing.
Mocht u problemen hebben om hierover met anderen te spreken dan kunt u daarbij hulp krijgen van anderen. Er zijn goede vrijwilligers die u hierbij kunnen helpen. Mocht het voor u ingewikkelder liggen dan kan u hierbij ook begeleid worden door een ambulant begeleider vanuit de WMO of WLZ. Bij ons valt dit onder de Ambulante- Ondersteuning, Begeleiding en Begeleiding+.
Een voorbeeld van hoe een partner van een van onze zorgvragers onze begeleiding ervaren heeft:
Ranonkel helpt ons met het verwerken van het herseninfarct van mijn vrouw. Ze ondersteunen haar bij vragen waar wij het antwoord niet op weten. Ook geven ze praktisch advies over hoe we moeten handelen in situaties waar mijn vrouw tegenaan loopt in haar dagelijkse leven. Daar hebben wij als gezin ook profijt van. Als we vragen hebben, dan kunnen we die gewoon stellen.” Partner van iemand met NAH |