Maak een afspraak contact
Blog

Blog 6, Het feest van herhalen

Dagelijks lees ik de nieuwsbrieven van Skipr over de veranderingen en ander nieuws over de zorg. Soms resoneert er iets uit een artikel langer door. Voor mij was dat deze keer (F. Baltesen, 14 – 9 – 2021 Skipr):

Een ander onderzoek gaat in op de relatie tussen budgethouder en informele zorgverlener, de aard van de geleverde zorg door informele zorgverleners en de problemen die zich de praktijk voordoen als gevolg van het feit dat het pgb is verankerd in vier verschillende zorgwetten.

Ik schreef op 9 – 9 – 2017 in mijn blog:

Zorg verlenen; Iedereen kan het of hoogwaardig en professioneel werk?

 

Het lijkt voor buitenstaanders soms een open deurtje: ik zorg voor mijn kinderen, partner, ouders en anderen in mijn omgeving als zij dat nodig hebben en/of ziek zijn. Dus ik kan zorg verlenen. En dat klopt. Waarom is er dan een hele beroepsgroep ontstaan met medewerkers opgeleid van mbo-niveau 1 tot en met volwaardige masteropleidingen?

 

Voor het antwoord kan ik teruggaan naar de eerste lessen tijdens mijn hbo-verpleegkunde tijd. Daar werd gesproken over het wassen van een zorgvrager als de meest gecompliceerde en hoogwaardige taak die je als verpleegkundige ooit zou kunnen uitvoeren. Deze les had alle antwoorden in zich en ik zal proberen om hem op correcte wijze door te geven.

Wassen is een simpele handeling, een kind kan de was doen. Maar: tijdens het wassen moet ik ook observeren (huidconditie, voedingstoestand, zelfredzaamheid, algemene conditie en functioneren, mogelijke effecten en bijwerkingen van de behandeling en de sociaal emotionele toestand van de zorgvrager. Waarschijnlijk mis er nog een paar.) & motiveren en stimuleren. Dan moet ik op hoofdpunten rapporteren, beoordelen of er meteen een inhoudelijk deskundige nodig is en zo ja welke. Vervolgens ga ik ook mijn eigen handelen evalueren en daaruit waar nodig aanpassingen registreren voor mijn collega’s.

 

Goede zorg verlenen is een uiterst gecompliceerde bezigheid. Goede zorg kan zorgen voor een verbetering in de toestand en de mogelijkheden tot functioneren. Of informele zorg gelijkwaardig is aan professionele zorg? Het zou voor iedereen een inkoppertje moeten zijn. Wel kunnen wij als zorgverleners ons zelf beter profileren.

 

 

Vandaag wil ik graag mijn kijk geven op de meerwaarde van mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Mantelzorgers en vrijwilligers zijn zeer betrokken en (hopelijk nog steeds) vrij in de manier waarop zij invulling geven aan de zorg. Ik wil mijn hoop uitspreken dat er in de toekomst weer meer gekeken gaat worden naar mantelzorgers als een vorm van luxe en extra zorg in plaats van een vervanging van professionele zorg om de zorgkosten te verminderen.

De komende weken wil ik hierover in gesprek gaan met vrijwilligers en mantelzorgers en samen met hen wil ik een nieuwe blog schrijven.

Dus wordt vervolgd.

Jolanda de Vries
05 oktober 2021
Deel deel deze blog op

Meer blogs

Geld en andere zaken
26 oktober 2021
Lees deze blog
Te moe voor woorden.
19 oktober 2021
Lees deze blog
07 Nieuwe ontwikkeling en Emancipatie
12 oktober 2021
Lees deze blog
Blog 6, Het feest van herhalen
05 oktober 2021
Lees deze blog
Zeg jevthuiszorg dan heeft iedereen heeft een beeld
29 september 2021
Lees deze blog
Blog 4. Afstemming, woorden en beelden.
21 september 2021
Lees deze blog
Nieuwe kennis inspireert
13 september 2021
Lees deze blog
Blog 2 - GGZ of somatiek
06 september 2021
Lees deze blog
(Her) Starten.
25 mei 2021
Lees deze blog
design: Inzpire Design & Communicatie development: Exitus-ICT