Een ambulant begeleider: drinkt veel koffie
gaat zitten en praat wat met je
is een soort van goede buurvrouw/ man
het is geen echt werk
iedereen kan het doen, daarvoor hoef je echt geen 4 jaar naar school
Zomaar een paar opvattingen waar ik niet erg blij van wordt. Daarom vertel ik vandaag meer over de achtergrond en werkwijze. Een ambulant begeleider doet sociaal agogisch werk.
Sociaal werk => werken binnen de sociale omgeving van mensen.
Agogisch werk => op een deskundige manier mensen begeleiden, aansturen of ruimte maken om hen te helpen bij veranderingsprocessen.
Samen met de zorgvrager worden er doelen gesteld die gericht zijn op de eigen ontwikkeling van de zorgvrager en op het verbeteren van de kwaliteit van leven. De begeleider gebruikt het, schijnbaar, alledaagse contact met de zorgvrager om aan de doelen te werken. Daar waar behandeling dit in een spreekkamer doet zal de ambulant begeleider er altijd voor zorgen dat de veranderingen naadloos aansluiten in het leven van de zorgvrager.
Het feit dat mensen niet zien/ herkennen wat er heel specifiek gebeurt is een teken dat er goed gewerkt wordt. Een ambulant begeleider past zijn werkwijze aan passend bij de zorgvrager en de individuele behoefte. Het is professioneel maatwerk.
Wij als Ranonkel bij je Thuis hebben ons gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met NAH en we helpen hen om te kijken naar de eigen mogelijkheden en beperkingen als gevolg van het hersenletsel.
Samen bekijken we wat de zorgvrager aan kan en hoeveel rustmomenten er nodig zijn. We helpen bij het regelen en plannen van de zorg en ondersteuning die nodig is. Wij kunnen ook helpen bij het communiceren met artsen en hulpverleners en met mensen uit de eigen omgeving. De zorgvrager bepaalt zelf waaraan gewerkt, wanneer en op welke manier. We nemen niets over, we ondersteunen. Zo blijft de regie over het eigen leven bij de zorgvrager liggen. Er wordt constant gekeken of we niet te veel sturen of overnemen. In dat geval verliest de zorgvrager vaardigheden in plaats van het uitbreiden van bestaande- en verwerven van nieuwe vaardigheden.