Maak een afspraak contact
Blog

Blog 14 , Ik diskwalificeer mij van een eigen mening.

Als introductie op wat ik nu ga zeggen moet ik uitleggen dat ik tijdens mijn opleiding in de verpleging geleerd heb om protocollen te volgen in plaats van een eigen mening en/ of werkwijze. De reden hiervoor is simpel. Als iedereen het protocol volgt zal een eventuele fout eerder aan het licht komen en opgelost kunnen worden. Dit redt levens, maar heeft ook een prijs.

Nu de aanleiding en inhoud van mijn blog. Corona en wat wijsheid is, misschien. (Persoonlijk is mijn kennis veel te weinig om hierover iets inhoudelijk echt verstandigs te kunnen zeggen.)

Een van de wijze mensen met wie ik regelmatig spreek heeft zich bewust, na studie en rijp beraad, niet laten vaccineren. Ik sta er anders in. Niet omdat ik denk dat ik gelijk heb maar omdat ik geleerd heb protocollen te volgen. Daar sta ik ook achter. En in dit specifieke corona geval hebben wij te maken met een nieuwe situatie waarvan wij wel steeds meer leren maar nog niet alles (genoeg?) weten.

Waarom wil ik nu mijn stem laten horen, terwijl ik mij voorgenomen had om dit zeker niet te gaan doen? Ik merk dat het steeds moeilijker wordt om met elkaar te spreken. Het gaat niet meer over delen of samen zijn maar over gelijk en maatregelen, van de overheid of de “ tegenstand“ (tegen wie of wat dan ook). Maatregelen. Ik maak mij zorgen om mijn vrienden, zorgvragers, collega’s en iedereen die zich in het gedrang voelt komen en zich niet meer veilig genoeg voelt om een open gesprek te voeren.

Ik ben het zat om mij te moeten verantwoorden en ook, of juist, om de ander zich te horen verantwoorden.

Dit in plaats van het voeren van een open gesprek van waaruit we niet meteen tot een eindpunt en beslissing hoeven te komen. Een bekend gezegde stelt dat de waarheid in het midden ligt. Hoe dat hier is weet ik niet maar ik zie steeds meer mensen in de verdrukking komen terwijl ik denk dat dit niet nodig is.

 

Mijn vorige blog ging om koesteren. Daar wil ik nu op terugkomen. Laten wij elkaar ook in deze moeilijke, onzekere, zware en polariserende tijd vooral koesteren met alles wie en wat we zijn, ook of misschien wel juist in tegenstellingen. Volgens mij gaat het hier om gezamenlijk mens zijn in alle tijden en onder alle omstandigheden, of we het nu eens zijn of niet.

 

Waarom nu deze blog? Morgen, als u dit leest al weer een paar dagen geleden, is er een nieuwe persconferentie met nieuwe maatregelen. En ik maak mij zorgen over het onvermogen dat ik om mij heen zie. Het onvermogen om te blijven praten en luisteren naar die ander. Die ander die het niet met mij eens is. Als wij niet met elkaar in gesprek blijven dan verliezen wij de wijsheid en kennis van de ander. Wij dreigen de balans kwijt te raken. Dus mijn vraag aan u is; luister naar elkaar en het is niet nodig om het met elkaar eens te zijn. Maar blijf elkaar en de andere mening wel koesteren.

Jolanda de Vries
30 november 2021
Deel deel deze blog op

Meer blogs

21 Het nieuwe normaal
25 januari 2022
Lees deze blog
Traditioneel versus kleinschalig particulier.
18 januari 2022
Lees deze blog
Blog 19, Het nieuwe jaar is gestart.
11 januari 2022
Lees deze blog
De Ranonkel Methode
04 januari 2022
Lees deze blog
Blog 17, Fijne feestdagen en…….
21 december 2021
Lees deze blog
Wat ik mijzelf beloofd had niet te doen, doe ik niet 1 maar 2 keer. Een heel persoonlijk kerstcadeautje.
14 december 2021
Lees deze blog
Omdenken
07 december 2021
Lees deze blog
Blog 14 , Ik diskwalificeer mij van een eigen mening.
30 november 2021
Lees deze blog
Blog 13, Koesteren.
23 november 2021
Lees deze blog
Degoe’s: en ik voelde mij zó verschrikkelijk dom.
16 november 2021
Lees deze blog
Techniek, kind van, erfelijk belast en zoiets. Mijn jonge jaren.
09 november 2021
Lees deze blog
Jij en ik, ik en jij: NAH meets NAH,
02 november 2021
Lees deze blog
Geld en andere zaken
26 oktober 2021
Lees deze blog
Te moe voor woorden.
19 oktober 2021
Lees deze blog
07 Nieuwe ontwikkeling en Emancipatie
12 oktober 2021
Lees deze blog
Blog 6, Het feest van herhalen
05 oktober 2021
Lees deze blog
Zeg jevthuiszorg dan heeft iedereen heeft een beeld
29 september 2021
Lees deze blog
Blog 4. Afstemming, woorden en beelden.
21 september 2021
Lees deze blog
Nieuwe kennis inspireert
13 september 2021
Lees deze blog
Blog 2 - GGZ of somatiek
06 september 2021
Lees deze blog
(Her) Starten.
25 mei 2021
Lees deze blog
design: Inzpire Design & Communicatie development: Exitus-ICT