Wel is het hierbij van belang dat u om hiervoor een opleiding te volgen. Hoeveel ervaring u ook heeft als vrijwilliger zonder opleiding is uw kennis beperkt tot uw eigen ervaring binnen uw eigen situatie. Een deskundige/ professional is veel breder geschoold en heeft een “grotere gereedschapskist”. Dit kan onbelangrijk lijken tot u tegen de grenzen van de mogelijkheden van uw vrijwilliger aanloopt. Vrijwilligers binnen een grotere koepelorganisatie die ook professionals achter de hand hebben vormen een goede middenweg. Zij zullen ook doorverwijzen mocht er meer en deskundigere zorg nodig hebben. Ook voldoen zij aan alle wettelijke eisen die gesteld worden aan zorgverlening.
Ervaringsdeskundige worden is geen vrijwilligerswerk dat u doet uit de goedheid van uw hart. Het is een professie met een bij behorende opleiding. Die opleiding moet u niet te licht opvatten. Ik zal u een paar voorbeelden geven van de opleidingseisen:
- Duaal leren (dat is leren tijdens uw werk, 3 jaar en u behaalt dan het diploma Maatschappelijke zorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen mbo-niveau 3
- Voltijd mbo-niveau 4, 4 jaar naar school incl. stages
- Hbo associate degree, 2 jaar voltijd opleiding
- Post Hbo, na een relevante hbo-opleiding 12 maanden
Dit zijn de erkende opleidingsmogelijkheden. Hiernaast zijn er vele particuliere opleiders die verschillende, niet gecontroleerde, soms geweldige en soms ook niet zo geweldige cursussen geven. Mijn advies: kies altijd en erkende opleiding. Om te mogen werken voor zorgvragers met een wlz indicatie is dit al verplicht en ik verwacht dat ook de wmo deze eis op termijn zal gaan stellen.
Doordat het beroep van ervaringsdeskundige niet beschermd is ontstaat er een wildgroei van mensen die zich ervaringsdeskundige noemen. Is dat een probleem? Ja.
Wanneer u een hulpverlener zoekt dan bent u meestal ook kwetsbaarder dan normaal. Op dit soort momenten is het belangrijk om niet alleen iemand te kiezen die u aardig vindt of die bij u past. U heeft iemand nodig die zijn vak verstaat.
Dus mocht u een ervaringsdeskundige willen raadplegen, vraag dan (net als bij andere zorgverleners van belang is) altijd naar een diploma, een VOG, registratie bij de beroepsvereniging, een goed rapportagesysteem/ ecd, hoe de WKKGz is geregeld (klachten en geschillenregeling) en of de zorgverlener ook een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dit alles om ervoor te zorgen dat u een zorgverlener heeft die ook zorg voor u op zich neemt als er problemen in de zorgverlening zijn. Voor mensen met een wlz indicatie: de lijst die ik hier opnoem is een onderdeel van de wlz verplichtingen.
Alle bevoegde zorgverleners hebben daarnaast een WTZa registratie (een door de overheid verplichte registratie om kwaliteit te borgen) en zijn te vinden via:
Zoeken | Zorgaanbiedersportaal
Als u ons hierop wilt zoeken dan staan wij onder onze hoofdnaam Ranonkel Wonen geregistreerd.